Yaşam · 6 Ekim 2020

Gökyüzünün Özellikleri Nelerdir?

Gökyüzünde Neler Var?

Göksel Küre

Bir kamp gezisine çıkarsanız veya şehir ışıklarından uzakta yaşarsanız, açık bir gecede gökyüzüne bakışınız, teleskopun icadından önce dünyanın her yerinden insanlar tarafından görülenle hemen hemen aynıdır. Yukarıya doğru baktığınızda, göğün ortada büyük bir çukur kubbe olduğu izlenimini ediniyorsunuz ve kubbe yüzeyinde tüm yıldızlar sizden eşit uzaklıkta. Bu kubbenin tepesine, doğrudan başınızın üzerindeki noktaya zirve, kubbenin Dünya ile buluştuğu yere ufuk denir.

gökyüzü

Eski çobanların ve gezginlerin düzenli olarak yaptığı gibi, açık bir alana uzanıp gece gökyüzünü saatlerce gözlemlerseniz, doğu ufkunda (Güneş ve Ay’ın yaptığı gibi) gökyüzünün kubbesinde hareket eden yıldızları göreceksiniz. Gökyüzünün her gece bu gibi dönüşünü seyrederken, sonunda gökyüzünün kubbesinin gerçekten de etrafınızda dönen ve dönerken farklı yıldızları ortaya çıkaran büyük bir kürenin parçası olduğu fikrine kapılabilirsiniz. İlk Yunanlılar gökyüzünü böyle bir göksel küre olarak görüyorlardı.

Göksel Kutuplar ve Göksel Ekvator

Gökbilimciler, bizi dönen gökyüzünde yönlendirmeye yardımcı olmak için Dünya’nın eksen noktalarını gökyüzüne doğru genişleten bir sistem kullanıyorlar. Kuzey ve Güney Kutuplarını birbirine bağlayan, Dünya’dan geçen bir çizgi hayal edin. Bu Dünya’nın ekseni ve Dünya bu çizgi etrafında dönüyor. Bu hayali çizgiyi Dünya’dan dışarıya doğru uzatırsak, bu çizginin göksel küre ile kesiştiği noktalara kuzey gök kutbu ve güney gök kutbu denir . Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, gökyüzü bu gök kutuplarının etrafında ters yönde dönüyor gibi görünmektedir.

Dünyanın Kuzey Kutbu’nda durursanız, tepenizde, tepenizde kuzey gök kutbunu görürsünüz. Gök kutuplarından 90 ° uzaklıkta olan göksel ekvator, ufkunuz boyunca uzanır. Gece boyunca yıldızları izlerken, hiçbiri yükselmeden veya batmadan göksel direğin etrafında dönerler. Kuzey Kutbu’ndaki bir gözlemci, gök ekvatorunun kuzeyindeki gökyüzünün yalnızca o yarısı tarafından görülebilir. Benzer şekilde, Güney Kutbu’ndaki bir gözlemci gökyüzünün yalnızca güney yarısını görebilir.

Güneşin Doğuşu ve Batışı

Binlerce yıldır gökbilimciler Güneş’in doğup batmaktan daha fazlasını yaptığının farkındalar. Yıldızlara göre her gün yaklaşık 1 ° doğuya doğru hareket ederek göksel küre üzerindeki konumunu kademeli olarak değiştirir. Çok makul bir şekilde, kadim insanlar bunun Güneş’in Dünya etrafında yavaşça hareket ettiği anlamına geldiğini düşündüler ve tam bir daire yapmak için 1 yıl dediğimiz bir süre aldı. Hepsini astronomi yardımı ile biliyoruz. Bugün, elbette, Güneş’in etrafında dönen Dünya olduğunu biliyoruz, ancak etkisi aynı: Güneş’in gökyüzündeki konumu günden güne değişiyor. Gece kamp ateşinin etrafında yürüdüğümüzde de benzer bir deneyim yaşıyoruz; Alevlerin, ateşin etrafında oturan herkesin önünde belirdiğini görüyoruz.

Takımyıldızlar

Gökyüzündeki ”gezginlerin” hareketlerinin zemini yıldızların gölgesidir. Gökyüzünde bulut olmasaydı ve görüşümüzü engelleyecek hiçbir şeyi olmayan düz bir ovadaysak, çıplak gözle yaklaşık 3000 yıldız görebilirdik. Kadim insanlar, böylesine bir kalabalıkta yollarını bulabilmek için, tanıdık bir geometrik desen oluşturan veya daha nadiren bildikleri bir şeye benzeyen yıldız grupları buldular. Her medeniyet yıldızlarda kendi desenlerini buldu. Eski Çinliler, Mısırlılar ve Yunanlılar, diğerlerinin yanı sıra, kendi yıldız gruplarını veya takımyıldızlarını buldular. Bunlar yıldızlar arasında gezinmede ve yıldız bilgisini çocuklarına aktarmada yardımcı oldular.