Yaşam · 23 Aralık 2020

Yağlı Boya Tablo Nasıl Temizlenir?

Günümüzde artık hemen hemen her mekanda duvarları süsleyebilen yağlı boya tabloları, kendine has bir bakım istemektedir. Bu tablolar doğru metotlar ile temizlenirse ve korunursa da herhangi bir sıkıntı olmadan uzun bir süre kullanılabilmektedir.

Yağlı boya tablolar kesinlikle güneş ışıklarından ve diğer ışık kaynaklarından uzak tutulmalıdır. Kuvvetli ışıklara maruz bırakılmaması gerekir. Aşırı tozlu ve sigara içilen ortamlarda da yağlı boya tablolarının bulundurulmaması gerekmektedir. Eğer ki bulundurulursa da tüy bırakmayacak olan nemli mikrofiber bezler ile temizlenmelidir. Kimyasal temizleyicilerin boyayı bozacağından dolayı da kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Kullanılacak olanlar ise cam temizliklerinde kullanılan temizleyiciler gibi ağır olmayan deterjanlar tercih edilmelidir.

Vernikleme de yağlı boya tablolarını korumak için tercih edilebilir. Ancak bazı durumlarda ise verniklenen tablolar bozulabilmektedir. Bu sebeple tablonun verniklemeye de münasip olup olmadığının iyi araştırılması gerekmektedir. Bu işlemler tablolunun kuruma prosesi bittiği zaman yapılmalıdır. Bunların yanı sıra yağlı boya tabloları aşağıdaki yöntemler ile temizlenebilir;

1-Tükürükle Yağlı Boya Temizleme

Bir sanat eserini temizlemek için de tükürüğe başvurmak kulağa delice hatta küfür gibi bile geliyor olabilir. Oysa ki bunun dünya çapında kullanılan bir yöntem olduğunu bilmek de sizleri şaşırtabilir.

Salya; kir ve kirleri parçalamak için yeterli bir enzime sahiptir. Fakat çok miktarda kullanılması da boyaya zarar verebilir. Temizleme işlemleri için çok miktarda pamuklu çubuklara ihtiyacınız olacaktır. Bu yüzden de dolu bir kutu edinmeniz iyi olacaktır.

Çubuğu tükürükle hafifçe ıslatın. Unutmayın ki şelale gibi salyayla pamuğun tam olarak ıslanması gerekmiyor. Herhangi bir kir parçasını kolaylıkla toparlayacak kadar ıslak olması yetecektir. Bu dengeyi sağlamak da tamamen sizlerin elindedir.

Yağlı tabloyu temizleme aşamasında pamuğu yana doğru hareket ettirmeyin. Küçük ve yumuşak hareketler ile aşağı ve yukarı hareket ettirin. İlk ucu artık kullanışlı olmayacak kadar fazla kir topladıktan sonra da diğer ucuna geçin. Biri kirlendiğinde ise çubuğu atın ve yeni çubuğa geçin.

2-Ekmekle Yağlı Boya Temizleme

Resimlerine ve boyutlarına göre 1 somun veya 2 somun ya da fazlasına ihtiyacınız olabilir.

  • Ekmeğin ortasından bir parça koparın.
  • Hafifçe ısırarak boyaya doğru fırçalayın. Kirin ve zaman içinde eklenen her türlü kusurun emilmesi gerekir.
  • Boyanın üstünde biriken kırıntıları temizlemek için de yumuşak bir fırça kullanın.
  • Bakımı devam ettirin. Tablo üzerindeki gözden kaçırmış olabileceğiniz tüm her şeyi kontrol edin ve resimlerinizi en iyi koşullarda saklamak için bu bakımı da düzenli olarak yapın.