Sağlık · 15 Temmuz 2017

Çocuklarda Farkındalık Yaratmanın Yolları

Farkındalık bir nevi tetikte olma durumudur. Olumsuz gelişebilecek ya da gelişen koşulların algılanarak düzeltilebilmesi veya olumlu, eğlenceli anların tadının daha derinden yaşanabilmesi anlamına gelebilir. Birbirine zıt gibi duran bu olgu sayesinde hayata karşı daha sağlıklı bir bakışa sahip olmak mümkündür. Farkındalık günümüz koşullarında özellikle çocuklarda hayati bir önem taşır.

çocuk

çocuk

Çocuklar her anlamda korumasız varlıklar oldukları için onların neler yaşadığını anlayabilmek ve onun kendi bilişsel dünyasında çıkarımlar yapabilmesini sağlayabilmek için sorgulama, anlamlandırma mekanizmalarını tetikleyebilecek yollara yönelmek önemlidir. 5 – 6 yaş civarlarındayken okul dönemi başlayınca her şeyin kontrol altında olduğu ev ortamında bulunmayacakları için onlardan her türlü bilgiyi alabilmek gerekir.

Peki, Çocuklarda Nasıl Farkındalık Sağlanır?

Ev dışında geçen zamanın kaliteli olup olmadığını anlamak ve çocukların mekanikleşme yerine yaratıcılıklarını koruyabilecekleri ruhsal olgunluğa sahip olabilmeleri için onlara günlerinin nasıl geçtiği detaylı bir biçimde, onları sıkmadan sorulmalıdır. Öğretmenleri ve arkadaşları ile neler paylaştığını, neler yaşadığını ve gün içerisinde neler öğrendiğini öğrenebilmek için de ideal bir yöntemdir.

çocuklar

çocuklar

İlk defa duyduğu kelimeler olup olmadığı, üzüldüğü, sevindiği, utandığı, mutlu hissettiği, güldüğü anları birer birer sormak bunu belki bir oyun gibi yapmak onun bilişsel olarak gününü tanımlamasına yardımcı olur. “Yaratıcı hissettiğin bir aktivite yaptınız mı?” gibi iyi nitelik taşıyan sorulara sağlıklı cevaplar verebilmek için kendisini gün içerisinde tetikte tutarak bu anlamda gelişmişlik göstermesi de sağlanabilir.